KLANTENLOGIN

blog

Milieuvriendelijk drukwerk, bestaat dat?

bos

Heel wat van de communicatie die vroeger via papier verliep, gebeurt nu via computer, smartphone of tablet. Toch blijft drukwerk die speciale meerwaarde behouden waardoor grafische pareltjes beter tot hun recht komen. Ook is papier duurzamer, minder vluchtig. Zou je graag flyers of brochures laten drukken maar doe je dit niet, puur uit milieu-overwegingen? Think again. Drukwerk kan net heel positief werken voor het milieu, toch als je met enkele belangrijke aspecten rekening houdt. En nee, milieuvriendelijk drukwerk hoeft niet duurder te zijn.

Milieuvriendelijk drukwerk en commerciële bosbouw

Commerciële bosbouw is er niet enkel voor de meubel- of bouwindustrie maar ook voor de papierindustrie. De middelgrote takken van bomen zijn geschikt voor de productie van papier. In commerciële bossen wordt verantwoord gekapt en opnieuw aangeplant. Daarnaast houdt ook natuurlijke bezaaiing de bossen in stand. Commerciële bossen functioneren als groene longen en zorgen voor een gigantische hoeveelheid CO2-reductie. Hout gewonnen uit commerciële bossen is dus volledig milieuvriendelijk, dit valt totaal niet te vergelijken met het wegkappen van tropische regenwouden (tropisch hout voor meubels, inplanting palmolieplantages,…). Vrijwel al het hout dat in Europa tot papier wordt verwerkt komt uit Europa of Rusland. Weet ook dat in Europa de bebossing jaarlijks met 3% toeneemt, 2% daarvan wordt gebruikt voor de commerciële bosbouw. De energie om het papier mee te produceren wordt ter plekke uit biomassa (schors + lignine) gewonnen. Papier dat voortkomt uit verantwoord, commercieel bosbeheer herken je aan het FSC- of PEFC-label. Beide systemen zijn gelijkwaardig, het label geeft enkel meer info over de traceerbaarheid.

Gerecycleerd papier = ecologisch papier

Gerecycleerd papier is gemaakt uit de vezels van oud papier. Je herkent het aan het kringlooplabel en de vermelding ‘recycled’ of ‘gerecycleerd’. Het recycleren van papier brengt vele milieuvoordelen met zich mee. Minder uitstoot door transport bijvoorbeeld. Oud papier vind je namelijk overal, de producenten van gerecycleerd papier hoeven hun grondstof niet ver van huis te zoeken. Recyclage verkleint ook de afvalberg, papier kan tot maar liefst zeven keer worden gerecycleerd. Daarnaast is het makkelijker om pulp te maken uit papier dan uit hout, dus voor de productie van gerecycleerd papier is minder energie nodig (water en elektriciteit).

Andere milieuvriendelijke maatregelen

 • Kies voor inkten op vegetale basis. In dit soort inkt is de minerale olie vervangen door plantaardige.
 • Heel wat papiersoorten zijn gebleekt. Neem liever ongebleekt papier, of vermijd in ieder geval papier gebleekt met chloor.
 • Kies voor drukwerk waarin de organische solventen worden vervangen door een plantaardig wasmiddel. Zorg ook dat er geen alcohol wordt gebruikt.
 • Dankzij DES (deep eutectic solvents) zal de papierindustrie binnenkort nog veel energiezuiniger gaan produceren. Ook de grondstoffen zullen beter benut kunnen worden. Dit nieuwe – volledig plantaardige – oplosmiddel laat toe om houtsnippers op te lossen, dus ook lignine. Het proces zorgt zelfs voor heel zuivere lignine, wat weer nieuwe mogelijkheden biedt.

Over de auteur

Tom Hoens
Tom

zaakvoerder en drukwerkmakelaar, sterk in meedenken, zot van Apple

1 reactie


 • Dirk Vertommen

  Mooi, leerzaam en zeer correct stukje! Zou verplichte literatuur moeten zijn voor alle leerlingen en leerkrachten zodat ze afgeholpen worden van alle bestaande misvattingen.

  Je kan misschien nog een link toevoegen naar http://www.welovepaper.be

  Mvg
  Dirk.


Voeg een reactie toe